Začíname - niekoľko pojmov na úvod I.

Pripravili sme si pre vás niekoľko článkov, tipov a návodov, ako správne a hlavne ľavou-zadnou vytvoriť školskú ročenku, a nič pritom nezabudnúť. Začnime pekne od začiatku od toho najdôležitejšieho, čím sú základné pojmy. Nebojte sa, nebudeme vás zahŕňať množstvom teórie, zopár vecí si však vysvetliť musíme, aby ste vedeli čo čo znamená a čo sa čoho týka.

Hovorí vám niečo napríklad slovo "väzba"? Viete aký tvar bude mať vaša ročenka? Chcete ju mať v štandardne najvyužívanejšej veľkosti v rozmeroch 28x21cm? A čo tak ju spraviť štvorcovú v rozmere 21x21cm? Niekto má radšej menšie formáty, aj to samozrejme dá, vieme ročenku spraviť aj v rozmere 21x15cm. Tieto 3 možnosti školy využívajú najčastejšie. Aby jednotlivé listy ročenky spolu držali, je potrebné sa rozhodnúť aj pre väzbu. Najčastejšie sa používa väzba V8, to je klasická väzba ktorou v ktorej sa vyrábajú knihy s tvrdými doskami a plnofarebnou potlačou a lamináciou. Ak však preferujete jednoduchšiu väzbu, ideálna je väzba V2, ktorá je lepená a mäkká. Rozdiel medzi týmito dvoma väzbami si môžete pozrieť aj tu.

Väzba V2 Väzba V8 Rozmery ročenky

Obálka je tiež jeden z názvov, ktoré majú viacero významov. Keď však hovoríme o obálke ročenky, nemáme na mysli takú do ktorej vložíte list aby ste ho vedeli poslať :) Obálka ročenky je vlastne jej vonkajší obal, teda prvá a posledná strana spojená chrbátikom, v ktorej sú zabalené všetky vnútorné strany ročenky. Aj obálka by mala korešpondovať s témou a dizajnom ročenky. Obálka je vlastne prvá vec, ktorú si na ročenke všimnete, preto by mala byť zaujímavá a upútať. Chrbátik je ako keby bočná časť obálky, na ktorej je uvedený názov ročenky.

Celkový počet strán musí byť násobkom 4. Počet strán výrazne neovplyvňuje cenu vašej ročenky. Navýšenie počtu strán napr. o 12 strán navýši cenu len o pár centov. Podobne je to aj s farebnosťou. Či už budú strany plnofarebné alebo čiernobiele, na výslednej cene sa to veľmi neprejaví. Zato plnofarebná ročenka je žiadanejšia a žiaci si ju objednávajú viac.