Vizáž od A po Z

Pod pojem vizáž zahŕňame celkovú vizáž, od tváre, cez nechty až po vlasy. Tieto prvky sú veľmi dôležité, pretože dotvárajú vás ako osobu.

Pripravovať sa na fotografovanie sa môžte už pár dní dopredu. Či už dostatočným množstvom spánku aby ste nemali kruhy pod očami, pitím väčšieho množstva vody a hlavne vyhýbaním sa škodlivým látkam. Stačí napríklad, že večer pred fotením sedíte v zafajčenej kaviarni a hneď sa to počas noci odrazí na vašej pokožke. Takže na toto pozor. 

1. Pokožka - ako sme spomenuli už v úvode, na pleti a očiach sa najviac podpíšu škodliviny ako prebdená noc, smog a podobne. Preto, aby ste mali čo najkrajšiu a najzdravšiu pleť, skúste sa týmto veciam vyhýbať a každý večer si poriadne vyčistite pleť a odlíčte sa. Nielen na fotografii budete vyzerať omnoho lepšie, sviežejšie a mladšie, ale aj vaša pokožka vám za to bude vďačná. Ďalšia dôležitá vec pri pokožke je jej lesk. Keďže väčšinou sa fotí so svetlami, aby sa dosiahlo jednotné svetlo pre všetkých, toto svetlo často na fotografii urobí vašu pokožku lesklou. Hlavne v jarných a letných mesiacoch je to problém a preto je veľmi vhodné, aby sa pred fotením dámy prepudrovali a páni si prešli hlavne po čele, nose a pod očami aspoň suchou vreckovkou. A najmä nezabúdajte, že pred fotením si v žiadnom prípade nezasahujte do pleti aspoň deň, dva dopredu. Aj keby ste mali na pleti niečo, čo z nej chcete odstrániť, je vždy jednoduchšie vyretušovať nedokonalosť ako malú ďobku či chrastičku, než keby išlo o rozbité začervenané okolie nedokonalosti. Často si to nikto neuvedomuje, ale vyvolaním tlaku na nedokonalosť poškodíte pokožku nielen na jej kúsku, ale v priemere až 3-4cm a to sa už na fotografii omnoho ťažšie rieši.

2. Make up - s make-upom to netreba preháňať, nevymýšľajte žiadne nové štýly líčenia ani nič podobné, veď predsa na fotografii sa chcete čo najviac na seba podobať a nie vyzerať ako úplne niekto iný. Preto sa neodporúča ani výrazný make up a hlavne momentálne veľmi populárne výrazné rúže. Je to len momentálny trend a na fotografii dokáže vyzerať fakt dosť lacno, takže radšej navrhujeme len jemný lesk alebo úplne ideálne, aby ste nemali príliš lesklé ústa použiť len balzam na pery, ktorý vám dodá trošku lesku a aj trošku farby. 

3. Vlasy - nemusíte mať žiadne zložité účesy na fotografovaní, hlavne aby bol váš účes prirodzený a aby ste to proste boli vy. Ideálne je mať so sebou aj hrebeň alebo kefu a pred fotením si vlasy prečesať. Ak máte ofinu, venujte jej zvýšenú pozornosť, aby ste na fotografii nemali nejaké divné medzery medzi pramienkami vlasov. Samozrejmosťou sú čisté a umyté vlasy, vyhnite sa mastný, alebo tým tesne pred umytím. Mastnejšie vlasy dokážu vyzerať omnoho mastnejšie ako v skutočnosti sú, odrážajú veľa svetla a robia tak divné a neprirodzené svetlé fľaky na vašej hlave. Okrem toho sú takéto vlasy padnuté a bez objemu, pôsobia potom "ulízane" okolo tváre čo, tiež nie je veľmi lichotivé. Za to čisté a umyté vlasy vyzerajú príjemne, sú vzdušné a majú príjemný jemný prirodzený lesk.

4. Okuliare - ak nosíte dioptrické okuliare a nie ste si istí, či ich máte mať aj na fotografii alebo nie, tak ich určite majte. Ak sú ľudia na vás zvyknutí že nosíte okuliare, je to lepšie. Ak ich však nosíte len občas, napr. len pri počítači alebo v triede aby ste videli na tabuľu, tak je lepšie ak ich pri fotografovaní mať nebudete. Ak si teda okuliare na fotenie nedávate, alebo si ich dáte dolu, spravte tak aspoň hodinu pred fotením, aby ste nemali otlačené čiarky od okuliarov na nose. To isté platí aj pre slnečné okuliare, ak ste práve prišli, dajte si ich dole čo najskôr, prípadne si ich ani nenasadzujte v ten deň. Ak ale okuliare na fotografii mať budete, je dobré vedieť niekoľko vecí. V prvom rade ich skutočne riadne vyčistite, pretože prach, otlačky a iné fľaky sú na fotografii veľmi viditeľné a môžu vám spraviť rovno aj fľak cez oko. Tiež je dobré vedieť, že keď sa fotíte v okuliaroch, je dobré si ich pritlačiť čo najvyššie k očiam, aby bolo pekne vidieť vaše oči a rám nezavadzal, pretože často sa stáva, že okuliare skĺznu na nose nižšie, a na fotografii tak máte rám akurát priamo cez oči. 

5. Nechty - ak sa chystáte spraviť si nejakú manikúru k foteniu, určite si ju spravte deň-dva dopredu a nie v deň fotografovania. Nieje však dobé mať až týždňovú manikúru, ktorá sa už pomaly rozpadáva, na fotografii to bude veľmi viditeľné.

To by bolo na dnes asi všetko, nabudúce si povieme o pózovaní.