Keď už máte fonty vybraté, je na čase si vytvoriť osnovu jednotlivých tém ktoré by ste chceli, aby v ročenke nechýbali, a taktiež si premyslieť a navrhnúť layout jednotlivých stránok (teda usporiadať čo bude na ktorej strane a kde presne umiestnené). Vytvorte si najskôr spomínanú osnovu toho, čo všetko by mala vaša ročenka obsahovať.

Na začiatok si určite približný počet stránok, ktoré budete potrebovať. Vychádzajte z počtu tried, krúžkov a aktivít počas školského roka, ktoré chcete mať v ročenke. Keby sme si ročenku rozdelili, dalo by sa povedať, že sa skladá z 3 hlavných častí. Prvé strany vždy patria obsahu, potom nasleduje úvod väčšinou v podobe príhovoru riaditeľky či riaditeľa školy. Ďalšie strany zvyknú byť venované histórii školy, je na vás či tieto stránky budú obsahovať iba textový obsah, alebo získate aj nejaké zaujímavé fotografické zábery napr. budovy školy, akcií a podobne. Chcete mať v ročenke na pamiatku fotografie priestorov školy, učební či telocvične? Tak ich tam pokojne pridajte, jedna dvojstránka bude úplne postačovať a vy si o pár rokov pri prelistovaní vašej ročenky budete môcť zaspomínať na vašu triedu, chodby kde ste sa so spolužiakmi naháňali, či telocvičňu kde ste si v šantiacej nálade s ostatnými zlomili ruku.

Čítať ďalej: Layout jednotlivých stránok ročenky

Farby sú ďalšou významnou časťou tvorby ročenky. Podľa toho, akú emóciu chcete u jej čitateľa vyvolať sa vyberajú aj farby použité v ročenke.

Základne teda môžeme rozdeliť farby na studené a teplé. Teplé farby ako sú červená, oranžová a žltá vyvolávajú akciu a príjemné, šťastné a veselé emócie. Studené farby ako modrá, fialová a zelená navodzujú pocit dôvery, autority a inteligencie.

Čítať ďalej: Nebojte sa farieb

Teraz keď už poznáte rozdiel v grafike, môžme prejsť na farby. Farby sa tiež delia podľa toho, čo chcete a budete robiť. Iné farebné modely sa používajú v počítači keď niečo kreslíte, a iné keď chcete niečo vytlačiť napríklad na papier. Základné a najpoužívanejšie sú 2 modely: RGB a CMYK. Ich názov je vlastne skratka začiatočných písmen tých farieb, ktoré používajú. RGB teda využíva 3 farby Red - červenú, Green - zelenú a Blue - modrú. Znamená to, že keď sa tieto 3 farby skombinujú, vytvoria spolu paletu rôznych odtieňov, ktoré sú jasné a sýte. Avšak pre tlač nevhodné, lebo tento model zobrazuje pekné farby iba v monitore či televíznej obrazovke.

Čítať ďalej: Začíname - niekoľko pojmov na úvod II.

Font je veľmi mocný dizajnový prvok ročenky, ktorý ju môže zdokonaliť alebo úplne zničiť. Vhodne vybratý font vie vyjadriť emóciu a prebudiť v čitateľovi určitý pocit, podobne ako to vedia aj farby.

Podľa toho či idete písať nejaký nadpis, bočný komentár v ročenke alebo hlavný text na strane, sa vyberá aj vhodný font. Nadpisy by mali byť veľké, výrazné a ozdobné, ale nie príliš, lebo musia byť najmä čitateľné. Naopak, hlavný text na stránke by mal byť napísaný jednoduchším fontom aby nebol text príliš dlhý, písmenká sa neprekrývali a text sa dobre a ľahko čítal. Určite si nevyberajte na každú stránku iný font. Treba si dopredu dobre premyslieť aký použijete v nadpisoch, podnadpisoch, textoch, aby sa fonty nielen dobre čítali a hodili sa k téme ročenky, ale sa hodili aj k sebe, lebo budú použité v celej ročenke. Tak isto si treba premyslieť aj ich veľkosť. Nadpisy môžu byť rôznych veľkostí, pretože majú byť výrazné. Hlavný text je ideálny keď je vo veľkosti medzi 10 až 12, podľa toho či použijete bezserifový alebo serifový font.

Čítať ďalej: Vyberte vhodné fonty do vašej ročenky

Téma ročenky je dôležitým prvým krokom pri vytváraní ročenky. Téma je hlavnou ideou alebo myšlienkou, na ktorej sa zakladá celkový výzor a dizajn ročenky. Je dôležité si teda hneď na začiatku tvorby ročenky premyslieť, ako by mala vyzerať a akej téme sa venovať. Vďaka určeniu si témy viete pri tvorbe ročenky selektovať ktoré texty a obrázky použijete, aby sa hodili nielen k sebe, ale aj k téme ročenky. Téma ročenky by vlastne mohla byť čokoľvek, od klasického školského ducha až po súčasnú reflexiu študentského života. Dobre si treba premyslieť čomu sa bude venovať a či váš nápad bude možné aj zrealizovať, aby ste k nemu mali dostatočné množstvo dostupných podkladov. Dobre rozpracovaná téma ročenky by totiž mala obsahovať nasledujúce prvky, ktoré spolu musia ladiť: typ písma, farba, tvar, vzor a textúra. Netreba však zabúdať, že témou by malo byť niečo, čo sa týka všetkých a s čím sa každý môže stotožniť. Prečo je výber témy taký dôležitý? Páčilo by sa vám, keby vaša školská ročenka vyzerala rovnako každý rok, a možno aj rovnako ako ročenka inej školy? Určite nie. Je dobré sa odlíšiť a byť originálnym, zaujímavá ročenka bude pre všetkých viac atraktívna, ako taká, ktorá je neutrálna, bez ducha a idei.

Čítať ďalej: Viete akú tému bude mať vaša ročenka?

Pripravili sme si pre vás niekoľko článkov, tipov a návodov, ako správne a hlavne ľavou-zadnou vytvoriť školskú ročenku, a nič pritom nezabudnúť. Začnime pekne od začiatku od toho najdôležitejšieho, čím sú základné pojmy. Nebojte sa, nebudeme vás zahŕňať množstvom teórie, zopár vecí si však vysvetliť musíme, aby ste vedeli čo čo znamená a čo sa čoho týka.

Hovorí vám niečo napríklad slovo "väzba"? Viete aký tvar bude mať vaša ročenka? Chcete ju mať v štandardne najvyužívanejšej veľkosti v rozmeroch 28x21cm? A čo tak ju spraviť štvorcovú v rozmere 21x21cm? Niekto má radšej menšie formáty, aj to samozrejme dá, vieme ročenku spraviť aj v rozmere 21x15cm. Tieto 3 možnosti školy využívajú najčastejšie. Aby jednotlivé listy ročenky spolu držali, je potrebné sa rozhodnúť aj pre väzbu. Najčastejšie sa používa väzba V8, to je klasická väzba ktorou v ktorej sa vyrábajú knihy s tvrdými doskami a plnofarebnou potlačou a lamináciou. Ak však preferujete jednoduchšiu väzbu, ideálna je väzba V2, ktorá je lepená a mäkká. Rozdiel medzi týmito dvoma väzbami si môžete pozrieť aj tu.

Väzba V2 Väzba V8 Rozmery ročenky
Čítať ďalej: Začíname - niekoľko pojmov na úvod I.