Obleč sa správne na fotenie

Fotografia vie veľa odpustiť, ale aj veľa ukázať. A jednou z tých vecí, ktoré vie ukázať, je práve oblečenie. Prečo sa vôbec venujeme oblečeniu? Pretože oblečenie vám vie na fotografii pridať roky a kilá, alebo aj naopak ubrať roky a na váhe. Oblečenie je často zásadným predpokladom pokazenej, alebo nádhernej fotografie. 

V tomto článku sa preto budeme venovať téme oblečenia, povieme si aké farby sú vhodné, aké strihy použiť a podobne. Keďže väčšinou sa jedná o portrétnu fotografiu, nebudeme riešiť sukne a nohavice ale hlavne vrchnú polovicu tela, ktorá sa môže objaviť na fotografii.

Ideálne je nedať si oblečenie, na ktorom je grafické logo, obrázok alebo iná potlač, pretože je obrovská šanca, že bude na fotke orezané tak, že bude vyzerať divne a vôbec nie dobre. Veď kto by chcel mať oblečené tričko s nápisom "Moja mama bola na dovolenke a jediné, čo mi doniesla je toto trápne tričko" orezané tak, že na fotke nakoniec bude len nápis "moja mama"? Boli by ste prekvapení aké všelijaké zvláštnosti a vtipnosti dokážu orezaním fotografie vzniknúť. A hlavne, takejto fotografie sa určite niekoľko rokov, desaťročí, prípadne celý život nezbavíte, pretože všetci vaši známi budú vždy chcieť vidieť vašu ročenku pri nejakej príležitosti, neskôr aj vaše deti a vnúčatá, a kto vie kto ešte... Chcete, aby všetci tí ľudia vedeli, že ste kedysi počúvali Hannu Montanu, One Direction alebo čokoľvek čo vtedy frčalo? Myslíme, že určite nie. 

Taktiež vzory a pásiky nevyzerajú príliš dobre na fotografii, pretože keď sú v menšom rozmere (ako budú napr. v ročenke), môžu pásiky vyzerať že sa zlievajú a vytvoriť tak nepekné efekty. A tiež môžu byť príliš rušivým prvkom, ktorý môže odpútať od tváre fotenej osoby, a čitatelia ročenky si budú všímať a pamätať len čo mala dotyčná osoba na sebe a nie to ako vyzerala.  

Často sa tiež fotografie prevádzajú do čiernobielej verzie a aj keď naživo môže vyzerať bledomodrá košeľa s bledoružovou kravatou dobre, na čiernobielej fotografii budú rovnakého odtieňa a zlejú sa dokopy. Takže, myslite na kontrast a tóny a ak máte pochybnosti, odfotografujte sa sami doma napr. o zrkadlo a prepnite si režim fotografie do čiernobielej verzie a uvidíte, či to vyzerá dobre.  

Je tiež vhodné mať dlhé rukávy, pretože na fotografii vyzerá ruka väčšia než je v skutočnosti, a keď si zvolíte top na ramienka alebo proste bez rukávov, tak ruka z nich doslova trčí. 

V nasledujúcom článku si povieme niečo viac k farbám.