Bez svetla nie je fotka

Teraz, keď už máme všetko ostatné vychytané, si povieme o tom najdôležitejšom vo fotografovaní a to je svetlo. Bez svetla nie je fotografia. Jednoduché. Popíšeme si druhy svetla s akým sa môžte stretnúť a ako v nich fotiť čo najlepšie.

Ak to znie zložito, nebojte sa, vôbec to nie je také zložité. Ide tiež len o tipy ako všetko využiť čo najlepšie bez kopy technických detailov k tomu. Takže začneme tým, čo sa v tomto druhu fotografie vyskytuje najviac. Stále však platia všetky predošlé tipy, tak na ne nezabúdajte.

 

 

Fotenie v interiéri:

1. Žiadne/neidentifikovateľné osvetlenie - s týmto svetlom sa stretnete asi najčastejšie pri fotografovaní v interiéroch školy alebo v kultúrnom dome, telocvični a na rôznych podujatiach, kde neviete svetlo ovplyvniť sami počas akcie, koncertu, vystúpenia a zmiešava prirodzené svetlo z okien s umelým osvetlením vo vnútri. Preto ak fotíte v takomto prostredí platí pravidlo, aby ste držali fotoaparát či telefón ktorým fotíte oboma rukami, pretože pre ľudské oko je v interiéri síce dobré svetlo, ale pre aparát to tak nie nie, pre neho je vo vnútri trochu väčšia tma než by bolo vhodné, a preto sa aparát potom snaží kompenzovať svetlo softvérovo (to nie je moc dobré pre kvalitu a rozlíšenie fotky). Presne preto treba držať fotoaparát či telefón pevne, a ak si viete k nemu zaobstarať statív, alebo sa udrží sám stáť na stole a vy spustíte len časovač, o to lepšie. Pretože časovačom pri odfotografovaní aparát nemusíte držať a teda s ním určite nemyknete, a o to lepšia fotka potom bude. Ak ale nemáte k dispozícii ani jedno z uvedených a fotografujete udalosť, ktorá sa koná v telocvični, kultúrnom dome alebo podobne na nejakom pódiu alebo niekde, kde neviete veľmi do svetla zasahovať, snažte sa aparát len čo najpevnejšie držať.

2. Okno - keď fotíte deti po vystúpení alebo sa proste medzi sebou fotíte len tak, vždy sledujte kde sú okná a postavte tých ktorých fotíte oproti tomu oknu a seba medzi okno a fotených. Okno je super zdrojom svetla a budete mať skutočne pekné fotky.

3. Umelé osvetlenie - ak máte v interiéri zapnuté svetlo a zdá sa vám, že je na fotkách dosť svetla, tak pokojne použite to, ale neumiestňujte ľudí ktorých fotíte priamo pod to svetlo, ale mimo neho. Keď umiestnite ľudí priamo pod svetlo, tak majú na fotografii tiene na očiach, preto je lepšie posunúť ich mimo svetla, nech im pekne svieti do tváre a majú ju rovnomerne nasvietenú.

Fotenie v exteriéri - pri fotografovaní udalosti, ktorá sa odohráva vonku a neviete nejak výrazne manipulovať s tým kde kto stojí, odporúčame fotografovať (ako sa to dá a máte takú možnosť) s využitím HDR funkcie, o ktorej sme si povedali v jednom z predošlých článkov. Ak však viete ovplyvniť kde sa udalosť bude odohrávať, prípadne práve kvôli svetlu vyberáte nejaké vhodné miesto a nie ste si istí, tak čítajte ďalej, určite Vám naše rady pomôžu.

1. Fotenie v tieni - v tieni je úplne najlepšie fotografovať, preto ak sa chystáte fotografovať skupinové alebo individuálne fotky, určite si nájdite tieň a využite ho. V tieni je totižto rovnomerné svetlo a tým pádom budete mať všetky osoby pekne rovnomerne osvetlené, nebudú žmúriť, ani mať tmavé tiene pod očami.

2. Svetlo je za fotografom - ak fotíte, tak svetlo je za vami a osoby ktoré fotíte sú zase pred vami. V takomto prípade bude problém to, že osoby budú žmúriť, pretože im bude svietiť svetlo do očí, okrem toho na fotografiách im oči ani vidieť nebude, pretože budú mať na nich tiene. Ak však fotíte podujatie, ktoré neviete presunúť nikam do tieňa, tak sa to dá odpustiť, prípadne použiť HDR funkciu, ktorá trochu pomôže.

3. Fotenie proti slnku - to znamená, že svetlo je za osobami ktoré fotíte. Ak fotíte počas dňa, tak to až tak nevadí, pretože slnko je vysoko na oblohe a teda vám nebude svietiť priamo do fotoaparátu, ak však fotografujete ráno alebo neskôr poobede a slnko je už nižšie, vie to byť komplikácia a na fotografii tak nebude vidieť vôbec do tváre fotografovaných osôb. 

4. Svetlo z boku osôb - toto je asi najhoršia varianta, ktorá môže nastať. Ak fotíte a svetlo prichádza z boku, tak osoba stojaca na tej strane kde je aj svetlo, bude mať polovicu tváre buď úplne bielu a zvyšok tváre v poriadku a ostatné osoby v zákryte s ňou budú v poriadku, alebo bude tá osvetlená časť v poriadku a všetko ostatné tmavé, prípadne ak budú osoby medzi sebou vytŕčať, tak môžu mať biele fľaky buď na nose, alebo na vlasoch a môže to vyzerať neprirodzene až komicky.

Ako zhrnutie by sme teda povedali, že najlepšie je v exteriéri fotiť v tieni, kde svetlo vôbec nemusíte riešiť a fotografie budú vyzerať dobre, a v interiéri ak sa dá, použite okno ako zdroj prirodzeného svetla.